Баобаб расте у Африци, а има веома широко дебло, можда и најшире на свету. Може да достигне промер и до десет метара.

На овом блогу можеш видети једно дрво баобаба у којем се налази КАФИЋ! Да ли би волео да свратиш у тај кафић на сок? http://litwc.com/2009/02/11/relax-in-this-unusual-bar-in-africa/

Дебло, без годова, сунђерасто је и натопљено водом, па баобаб може да одоли суши. Дебела, сива кора служи за добијање папира и ужади. Плодове домороци користе за прављење напитка сличног лимунади.

Најчувенији баобаби су они који се помињу у „Малом принцу“, Антоана де Сен Егзиперија:

„Скренух пажњу малом принцу да баобаби нису шибље, већ дрвеће велико као црква, и да, чак и када би собом повео читаво крдо слонова, ти слонови не би били кадри да изађу на крај ни са једним јединим баобабом.

Помисао на крдо слонова засмеја малог принца.

Требало би их наслагати једне на друге…

Али мудро примети:

И баобаби су мали пре но што порасту.

То је тачно. Али зашто хоћеш да твоје овце поједу мале баобабе?

Он ми одговори: ‘Иди, молим те!’ кап да је то сасвим јасно. Морао сам много да се напрегнем да бих све то разумео.

И збиља, на планети малог принца било је, као и на свим другим планетама, племенита биља и корова. Према томе, доброг семена племенитог биља, а лошег семена корова. Али семе је невидљиво. Оно спава скривено у земљи све дотле док му не падне на памет да се пробуди. Тада се оно истеже и тера најпре плашљиво према сунцу један чаробни мали безазлени изданак. Ако је у питању изданак ротквице или руже, можемо га слободно пустити да расте. Али ако је у питању коров, морамо га одмах ишчупати, чим га препознамо. На планети малог принца било је страшног семења… то је било семење баобаба. Тле на његовој планети било га је препуно. А ако баобаба не ишчупамо на време, никада га се не можемо ослободити. Он преплави целу планету- Разрива је својим корењем. И ако је планета веома мала, а баобаба има у великом броју, она ће се распрснути.

‘То је питање реда, рекао ми је касније мали принц. Када човек заврши своје јутарње удешавање, треба пажљиво да уреди и планету. Треба редовно чупати баобабе чим се почну разликовати од ружа, на које много личе када су сасвим млади. То је врло досадан посао али веома лак.'“

http://www.tosiro.rs/

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/16/Kultura/744576/Se%C4%87anje+na++%22Malog+princa%22.html

Advertisements