http://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/0048-5705/2001/0048-57050101195P.pdf (Занимљив чланак – СТРУКТУРА СПОСОБНОСТИ И ВЕШТИНА КРИТИЧКОГ МИШЉЕЊА, аутори: Драгица Павловић-Бабић, Зора Крњајић, Јелена Пешић-Матијевић, Радмила Гошовић)

http://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/0048-5705/2000/0048-57050003385K.pdf (Још један занимљив чланак – КРИТИЧКО МИШЉЕЊЕ, ШТА ЈЕ ТО? КОНЦЕПТУАЛИЗАЦИЈА И РЕЛЕВАНТНИ ПОЈМОВИ), аутори: Драгица Павловић-Бабић, Зора Крњајић, Радмила Гошовић)

На интернету има много информација. Како одабрати праве информације и постићи циљ који желимо: читати пажљиво, читати много, читати критички и са размишљањем, читати брже, читати са разумевањем.

Како смо бирали (и како ћемо наставити да бирамо) информације за овај блог? Ово су мисли и питања који су нас водили:

1. Информације треба да буду о дрвећу, односно о вези између људи и дрвећа. Питали смо се: које дрвеће је човеку који живи у Србији важно, лепо, значајно? Са којим дрветом човек са ових простора може да се поистовети као са „својим“? Да ли је то наше уобичајено дрвеће, којег има свуда: храстови, брезе, јеле, врбе, букве? Или треба обратити највећу пажњу на дрвеће које наводи Чајкановић у својој студији о биљкама у српској култури, или се треба водити неком својом мотивацијом? Одлучили смо се за ово треће. Писали смо о дрвећу оним редом којим смо га се присећали. Заједнички смо одлучили да „преузмемо идентитет“ ХРАСТА, јер се од храстовог дрвета узима бадњак.

2. Дрвеће треба да буде занимљиво: или зато што расте у нашим крајевима, или зато што нам је потпуно непознато и расте веома далеко од нас. Треба познавати добро оно што нам је блиско и што нас окружује, а треба се обавестити и о ономе што није блиско и познато.

3. Дрвеће које ћемо представљати некоме је важно. Или је јединствено, или је усамљено на некој литици или у некој равници, или представља неку идеју, или се повезује за неку познату личност или догађај, или је лепо, или чува успомене на нечије детињство. Одлучили смо да ће наш блог бити мала енциклопедија са пописом „важног“ дрвећа.

4. Дрвеће нам много пружа, а мало тражи за узврат. Како исказати захвалност? Одлучили смо да наш блог представља поклон дрвећу које нам пружа живот и које нам дарује све поклоне које ћемо и набројати на блогу: хладовину и заштиту, материјал за градњу кућа, намештаја, прибора за јело, али и храну, лек и много тога другог. Па чак и инспирацију и лепоту као мотиве за уметничка дела.

5. Како навести друге да „примете“ дрвеће у својој околини? Како их навести, још, да се посвете „свом“ дрвећу, да брину о њему, да га посматрају и примећују промене на њему, да напишу песму или причу о њему?

Схватили смо да је најпаметније једноставно писати о дрвећу, писати о његовим особинама, лепоти, важности, а читаоци ће неприметно почети да примећују дрвеће у својој околини, да се распитују о његовој старости, историји, пореклу и слично.

Ученици који похађају секцију за медије обећали су да ће разговарати са другим ученицима, својим родитељима, бакама, дедама, пријатељима, прикупљати информације и доносити да их објавимо на блогу. Тако овај блог непрестано расте, а надамо се да ће расти и даље, након конкурса КРЕАТИВНЕ ШКОЛЕ, дуго.

ВАЖНО: Чланке допуњавамо накнадно, ако сматрамо да је неке нове податке потребно додати. Мислимо да је боље да на само једном месту читалац блога пронађе податке о храсту, него да мора да их тражи у неколико различитих чланака објављених у различитим месецима. Зато, драги читаоче, понекад поновно прегледај поједине чланке. Биће нових података, нових стихова, нових фотографија, нових линкова ка поезији, филмовима или чланцима.